donderdag 11 juli 2013

DAG 9: WAAAAAUUUW, Van Perth naar Braemar, 83,5 km...

Wat een dag! het zou een korte rit worden en dus een beetje uitrusten, dachten we... Iets langer geslapen, om 8.00h ontbijt, jawel Porridge, super energie ( en al goed want we hebben ze nodig gehad). Nog een babbeltje met de vriendelijke uitbaters van de B&B en vertrokken om 9H50. Het ging van bij het begin bergop en dat bleef duren tot en met kilometer 15, dan even vlak en na 20 km even gestopt om op adem te komen. We dachten nu zal het wel wat vlakker worden... Alles even nagekeken en niets gevonden, het ging niet alleen bergop maar we merkten ook dat er met het extra Wheel toch weer iets niet in orde was maar zagen niet direct wat. het ging verder bergop en kleine stukjes vlak, het werdt behoorlijk zwaar en we begonnen al te rekenen hoe laat we aan dit tempo zouden aankomen. We dachten het kwaadste gehad te hebben en dan een helling, 12%... en niet voor 5O meter maar circa 2 km... afzien maar boven geraakt. Dan ging het even naar beneden en merkte ik dat het wiel echt niet goed zat dus maar even stoppen om dit na te kijken net als we bij een mooi plekje aankwamen 'Bridge of Cally'. Een idylisch plekje, een terrasje en vriendelijke mensen. Het was ondertussen al 12h15, we hadden 37,5 km op de teller en moesten zowieso even op adem komen. Veerle zag het zelfs even niet meer zitten (maar dat is altijd maar even!)
Na een lekkere pannini, glas cola en een koffietje al aan de praat met de andere mensen op het terras. Iedereen begon al mee te denken hoe we ons probleem konden oplossen. Want ja we hadden het gezien, de bevestiging van het extra wheel aan de as van ons achterwiel was los aan het komen en niet meer veilig om daar mee door te rijden (de slechte wegen hier hé). Oplossing gevonden, een werkman die aan het schilderen was bood aan om ons extra wheel na zijn werk richting Braemar te brengen, kost 25 £, daar hebben we het graag voor gedaan. Wij dus zonder extra wheel verder. We wisten ondertussen beter wat ons nog te wachten stond, nog een helling van 12% circa 4 km lang en we zouden blijven klimmen tot kilometer 67, dan zou het alleen nog bergaf gaan. Wijle weg... het was wel een stuk aangenamer fietsen zonder het extra wheel, nu wisten we pas echt hoeveel energie die extra 25 kilo's ons elke dag gekost hebben. Ook de omgeving was waanzinnig mooi, het was zowaar de moeite om af te zien. De kilometers gingen nu wel sneller vooruit dan deze morgen. We trapten zo hard dat onze ketting er nog eens afvloog ook... maar dat soort kleinigheden losten we met de glimlach op. Stoppen, ketting er op leggen, vuile handen aan het gras afkuisen en weer weg. We naderden de steile helling en begonnen volle moed. Op ongeveer 800 meter van de top hebben we dan toch moeten afstappen en het laatste stukje te voet gedaan. Een impressie van het landschap:
We zijn net voor de top ook nog even gestopt om een paar foto's te nemen, die zie je dan in ons finaal fotoboek... Eens op de top, even adem genomen en dan, de afdaling, duizelingwekkend, we gingen tegen 79 km/h naar beneden, net geen 80 km/h gehaald... :) De afdaling bleef doorgaan, 17 km... en dan kwamen we aan in Braemar. We stopten bij hotel ' The Five Arms' ons eindpunt, een prachtig gebouw, ook binnen echt Schots... weer een goede keuze van ons Veerle, daar is ze echt wel goed in zenne. We waren net gestopt en onze lieve handyman stond daar al met ons extra wheel en de bagage. We nodigden hem uiteraard nog even uit om samen een pintje te drinken en ik heb hier dus mijn eerste schots biertje gedronken (met een glas water). Dan onze bagage naar de kamer gesleurd, gewassen, aangekleed en dan naar de dining room om heerlijk schots te eten. Het was weer lekker. Ik heb weer Haggis gegeten, moet je ook eens proberen als je in Schotland komt. Dan nog wat nagenoten van onze dag op het terras en uiteraard deze blog geschreven. Van Jan hadden we een berichtje gekregen dat hij morgenvroeg om 8H00 hier zal aankomen om samen te ontbijten maar vooral om ons extra wheel op te halen en alle overbodige bagage. Dus morgen fietsen we 131 km zonder extra wheel (héhé) door dit prachtige landschap... Hopelijk houd onze fiets en vooral onze versnellingen het nog 2 dagen uit, want er komt sleet op, dat merken we. Jan, alvast bedankt voor de fantastische hulp om ons wheel te komen halen. dat was het weer, tot morgen en slaapwel, groetjes, Yves en Veerle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten